No Image Available

Български патерик

 Автор: монахина Валентина Думева  Категория: Жития. Жизнеописания  Издателство: ПРАВОСЛАВНО ОТЕЧЕСТВО
 Описание:

Български патерик – книгата е издадена с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В нея са поместени кратки разкази за живота на български подвижници на благочестието просияли през вековете. По българските земи е имало мъченичество, изповедничество, имало е отшелничество, имало е исихасти, светии и Божии угодници преуспявали в духовния подвиг.

Част от тях са познатите, прославени от Църквата и почитани български светии, чиито жития от векове се преписват и препредават от поколение на поколение. Техните жития и подвизи са описани в сборника “Жития на българските светии” на епископ Партений и други сборници. Но има и много други Божии угодници, за чиито живот се знае малко и наш дълг е да събираме свидетелства и да пазим спомена за техния живот и подвиг (Евр. 13:7).
Настоящата книга е скромен опит за съставянето на български патерик, като продължение на направеното досега. Той е обобщение въз основа на изследвания и статии на авторите архимандрит Климент Рилец, изданията на БАН, статии в “Църковен вестник”, изследванията на К. Шкорпил, К. Попконстантинов, Ст. Маслев, Ара Маргос, Марин Градинаров, Татяна Мачковска, Г. Атанасов, Николай Овчаров, Антоний Хандийски, сборниците на монахиня Валентина Друмева и на много други изследователи и ценители на благочестието, и отразява малка част от забравените и изгубени свидетелства за благочестие и святост в нашата родина, на нашите предци.
Софийска Света Митрополия

 Назад
bg_BGBulgarian
Scroll to Top