No Image Available

ЖИТИЯ НА СВЕТИИТЕ

 Автор: свети Димитрий Ростовски  Категория: Жития. Жизнеописания  Издателство: Пловдивска Света Митрополия  Страници: 681
 Описание:

Видео към книгата можете да гледате в YouTube:

Всеки християнин върви по пътя на духовния издиг към Христа. Едни християни, традиционно вярващи и уповаващи се на Бога за Неговата милост и божествено снизхождение към тях при смъртта и второто Христово идване; други – добре знаещи пътя, по който вървят, независимо от многото съблазни и препятствия. Няма съвършени хора. Затова един от светилата на вселенското благочестие св. Йоан Златоуст бе посъветвал тези, които по своя духовен път се препънат и паднат в съблазън така: „Паднеш ли – веднага стани и продължи пътя си към Христа, защото Господ ще види и твоята слабост и ограничени сили, но и твоето постоянство и ревност за борба с греха.“ Има и трета категория християни. Това са тези, които са чули поръката на Христос: „Който обича син или дъщеря, майка или баща, ниви или ливади повече от Мене, той не е достоен за Мене“. И още:
„Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва“.
Тъкмо за тази категория християни се разказва в книгата „Жития на светиите“. Тази книга е предназначена за всеки вярващ в Иисус Христос, търсещ спасение. В тази книга читателите ще видят образци за подражаваие и уроци за благочестие. Житията на светиите са написани от очевидци на техния свят и богоугоден живот. Може би един от житиеписците е бил Руфим Аквилейски, който в книгата си за древните подвижници описва живота на християнски мъже и жени през първите векове, когато Христовата църква е била преследвана от езическите римски власти, но вярата в Христа е била силна, чиста и непокварена.

 Назад
bg_BGBulgarian
Scroll to Top