No Image Available

СВЕТИ ЕФРЕМ НОВИ

 Автор: АНГЕЛ БОНЧЕВ  Категория: Жития. Жизнеописания, Книги на месеца  Издателство: АНГЕЛ
 Описание:

„Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ е най-новата книга на журналиста Ангел Бончев. За издаването на книгата авторът е получил благословение от манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ в град Неа Макри, Гърция, където през XV век е живял и пострадал мъченически св. Ефрем Нови Чудотворец.

Книгата включва житие, акатист, разкази за чудеса, случили се със застъпничеството на светеца, молебен канон и множество молитви. Изданието съдържа още цветни фотографии и икони на светеца.

Авторът на книгата споделя, че вече има свидетелства за чудеса на свети Ефрем Нови и в България. Сред най-впечатляващите разкази е историята на жена от София, която, след като оправя молитва към свети Ефрем Нови за зависими (от книгата „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“), свидетелства, че човекът, в когото е влюбена, е започнал да се освобождава от алкохолната си зависимост.

За първи път именно в книгата „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ хората, споделящи за изцеления, случили се с тях или с техни близки с помощта на свети Ефрем Нови, застават с името си като преки свидетели на чудото.

Св. Ефрем е роден в Трикала, област Тесалия, през 1384 г. На 14 години той бяга от Трикала, за да не го завлекат в еничарския корпус на Османската империя и да го направят мюсюлманин. Озовава се пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри. Там се подвизава в името Господне, но 27 години по-късно, един ден отоманският ботуш пристъпва портите на светата обител и започва безжалостно клане на монасите. Йеромонах Ефрем се спасява, но не задълго. Залавят го и го убиват по най-брутален начин – обесвят го на дърво с главата надолу, със забита факла в корема. Мощите му са открити от монахиня Макария след 524 години забвение – през 1950 г. Паметта му се почита на 5 май.

 Назад
bg_BGBulgarian
Scroll to Top