No Image Available

Откровените разкази на странника пред неговия духовен отец

 Автор: Сборник  Категория: Духовен живот, проповеди, поучения  Издателство: ПРАВОСЛАВНО ОТЕЧЕСТВО  Страници: 352
 Описание:

Видео към книгата може да гледате в YouTube:

„Книгата „Откровените разкази на странника пред неговия духовен отец“ е отдавна позната на руския, а също и на българския читател. Тя е написана в средата на 19-ти век. Авторът й е останал неизвестен. Счита се, че това може да бъде игумен Тихон, настоятел на Темниковския Санаксарски манастир, архимандрит Михаил, населник на руския манастир Св. вмчк Пантелеймон“ на Атон, по-късно изпратен като мисионер в различни части на Русия, оптинският старец йеросхимонах Амвросий или самиятт Теофан Затворник, но сигурни доказателства няма за нито един от тях. Възможно е и авторът да е съвсем непознат писател. Авторският ръкопис и първоначалната редактия не са намерени.

Книгата представлява непринуден разказ на един по Божия милост човек – християнин, а по звание безприютен странник. Той няма дом, няма имущество, освен торба сухари, Библия и Добротолюбие. Но странникът носи със себе си едно съкровище. Това съкровище е молитвата, която безкрайно обогатява ония, които я имат. Неговото духовно богатство е това, което светите отци аскети наричат „умно делание“, „Сърдечна молитва“, трезвение….

В днешно време тази молитва е особено необходима. Злото грубо и дръзко прониква в съкровените кътчета на сърцето. Следователно единственият равностоен отговор ще бъде призоваването на Христовото име дълбоко в сърцето, съкровената молитва, вътрешното съединяване с Бога.

На този начин на спасение е посветена настоящата книга. Тя може да бъде школа и ръководство за запознаване с вътрешната молитва и за извършването й.“

Из Послеслов

 Назад
bg_BGBulgarian
Scroll to Top