Свето Причастие

Свето причастие

Господ Иисус Христос казва; „Който яде Моето Тяло пие моята Кръв, той пребъдва в Мене и аз в него“. Ако Господ е с нас, кой ще е против нас!?!  Ако човек иска Бог да му дава добри неща, радост, утеха, сили, здраве добри приятели и всякакво добро, то трябва да се причастява периодично през годината. Редно е преди да пристъпи към Свето Причастие всеки да се подготви. Всеки, който е кръстен може да пристъпи към свето причастие. 

Подготовката за Свето Причастие включва: пост, молитва и изповед (следва по-долу). Ако човек не може да пости по причина на болест или друга причина, то в подготовката му включва изповед и молитва.

Причастие със запасни Дарове. Причастието със запасни Дарове се дава на болни и немощни хора, които не могат да дойдат и да присъстват на Света Литургия. За да дойде духовник от нашия храм трябва да има предварителна уговорка с духовниците. Необходимо е само да се подготви малко количество червено вино.

Тайнство изповед

По време на тайнството изповед на човека му се прощават всички грехове. Тайнството изповед се провежда само от духовника и изповядващия се.  То е един вид разговор, в който изповядващия се казва греховете си на свещеника и в края на изповедта му се опрощават греховете. Разговорът по време на изповедта остава тайна и никой няма право да споделя какво се е говорело по време на изповедта. Тайнството изповед може да се провежда по всяко време на годината.

Подготовка за изповед: Преди да пристъпи към тайнството изповед е редно всеки да се подготви. Да знае какви грехове е извършил. За улеснение може да ползвате нашия въпросник за изповед: (PDF с въпросник за изповед).

Вечерня: Всеки ден в храма се извършва Вечерня. По време на Вечернята се пеят песнопения свързани с празника за другия ден. Вечернята е първото Богослужение за даден празник. 

По време на Вечернята се извършва Петохлебие. Петохлебието е последования в което се измолва здраве, благоденствие и благополучие. За да се извърши Петохлебието трябва да се подготвят пет малки питки, или хлебчета-редно е да са постни, олио, червено вино и сурово жито.

Пости в Православната Църква

В Православната Църква има няколко вида пости-дни през годината, в които трябва да се пости и като строгост на поста. 

Дни през които се пости:

Всяка сряда и петък. Има няколко случая през годината, в които не се пости в сряда и петък:

14 септември – Кръстовден,
5 януари – Водици
19 август – Осекновение
19 август – Осекновение
Велики пости
Петрови пости
Рождественски пости
Богородични пости

Постите биват:

Най-строг – в който не се яде и пие нищо. Такъв пост се пази на Велики Петък

Строг пост – строг пост е в който не се яде растителна мазнина. Храната може да е готвена, но в нея да не се включват растителни мазнини. В този пост се позволяват употребата на мекотели, но без да се използва растителна мазнина при подготовката им. В този пост не се позволява употребата на алкохол.

Пост с олио. Постът с олио включва храна с растения, но вече могат да се използват и растителни мазнини. Също се позволяват мекотели. В този пост се позволява алкохол.

Пост с Риба. В този пост се позволява и употребата на всякакъв вид риби, хайвери и т.н. Също се разрешава алкохол.

В практиката на постите има и пост нарече Тримирене. Този пост се извършва само с благословението на духовника

Подробен календар за постите през 2023 година:

bg_BGBulgarian
Scroll to Top