No Image Available

СВЕТИТЕЛ ТЕОФАН ЗАТВОРНИК , Том 3,4,5,10,17,18

 Автор: светител Теофан Затворник  Категория: Духовен живот, проповеди, поучения  Издателство: Славянобългарски монастир "Св. Вмчк Георги Зограф"
 Описание:

Забележителните трудове на Преосвещения Теофан по изясняване на Божието слово са едно от най-важните дела на неговия житейски подвиг. Светителят гледа на Божието слово не само като на извор на знание, но и като на живо и действено ръководство за нравствен живот. В него има не само Божествено откровено учение, но и действителна благодатна сила за живот и благочестие.
Сто и осемнадесети псалом е особено произведение. В нашата света Църква е положено той да бъде четен всяка сутрин. По думите на Блажени Теодорит „този псалом е достатъчен за всеки, който желае съвършена добродетел за да израства в нея, живеещият разсеяно да се подбуди към усърдие, падащият духом да се въодушеви, нерадивият да се изправи, с една дума, да даде всякакво лечение при различните човешки немощи.
Тълкуванията на Сто и осемнадесети псалом на Светителя Теофан са дълбоко назидателни. Подобно на древните свети отци и учители на Църквата, често и с техните слова, Светителят постоянно преподава нравствени уроци на читателя, въвежда го в съзерцаване и оценка на различни състояния на вътрешния духовен живот на християнина. Това е жива проповед за пътищата към нравствено съвършенство. Преосвещеният Теофан, като несравним познавач и тълкувател на Свещеното Писание ни е оставил просто и достъпно написани трудове, ненадминати по проникновената си дълбочина на разбирането на свещения текст и по пълнотата и широтата на неговото изяснение. Сред тях е и Сто и осемнадесети псалом.

 Назад
bg_BGBulgarian
Scroll to Top