Книги на месец април

През месец април, нашата книжарница ще добави към своите заглавия, книги посветени на покаянието и стремежа към духовно израстване, съобразно настроението на пред-Пасхалните дни и седмици.

Част от тях са включени и като книги на месеца, тъй като са написани от руски светител и събски праведник, за които си спомняме през този месец

13-ти април 2003г.: на 89 години умира старецът Тадей Витовнишки

Родителите на стареца Тадей са от с. Витовниче. На 14 октомври 1914 г. в деня на св. ап. Тома, майка му отива на пазар в Петровча, където преждевременно ражда бъдещия Божи угодник (о. Тадей е роден недоносен в седмия месец). Страхувайки се за живота на преждевременно роденото си дете, майка му бърза да го кръсти, за да не умре некръстен и свещеникът го кръщава с името на чествания светия – Тома.


На 15-16 годишна възраст тежко се разболява и когато лекарите му казват, че му остават не повече от пет години живот, решава да ги посвети на Бога. Но Бог бил промислил друго за своя угодник, не пет, а цели седемдесет и две години старецът Тадей предано Му служил.

През 1935г. о. Тадей се замонашва и приема йеродяконство в манастира Горняк, а през 1939 г. в манастира Раковица е ръкоположен за йеромонах. По личното настояване на патриарх Гавриил, през 1949 г. о. Тадей е назначен за наместник на Печката патриаршия, където остава до 1955 г. През следващите години, последователно е игумен на няколко манастира.

Последните години от живота си архим. Тадей прекарва в дома на благочестиви миряни в Бачка Паланци, които се грижат до последно за него. Умира на 13 април 2003 г. и е погребан е в манастира Витовница.

Старецът Тадей Витовнишки е един от най-известните духовници на Сърбия през XX век. Още като послушник и духовно чедо на наследници на Оптинските старци, той възприема Иисусовата молитва и самоотвержената любов, която белязва цялото му служение на страдащия сръбски народ.

30-ти април 1867г.: на 60г. се представя в Господа, светител Игнатий Брянчанинов

Св. Игнатий се родил в 1807 г. в Русия в дворянско семейство. Още от малък проявявал склонност към духовния живот, но по настояване на баща си завършил военното инженерното училище в Санкт-Петербург. Четейки творенията на светите отци, юношата се убедил в относителността и безполезността на светските науки и решил да стане монах.

Завършил училището в 1826 година с чин поручик, но още на следващата година постъпил в манастир. Близо четири години бил послушник, а през 1831 приел монашески постриг. Месец по-късно бил ръкоположен за йеромонах и поставен за игумен на манастир. По-късно дълги години (1834-1857 г). св. Игнатий бил настоятел на Троице-Сергиевата пустиня близо до Санкт-Петербуг в архимандритски сан, а през 1857 година бил хиротонисан за епископ с катедра в гр. Ставропол. По собствена молба, поради болест, напуснал епископския пост и се оттеглил в манастир, където и починал в 1867 година.

Към лика на светците св. Игнатий е причислен от Руската Православна Църква през 1988 година. В същата година мощите му били пренесени в Ярославския Толгски манастир, където почиват и до днес.

Св. Игнатий Брянчанинов с целия си живот бил пример на самоотверженост, на борба със страстите и скърбите. Оставил огромно богословско и аскетическо творчество. Съчиненията му, издадени още приживе, привличат с дълбокото познаване на Свещеното Писание и на творбите на Светите Отци на Църквата, осмислени творчески съобразно с духовните нужди на съвременността. Творбите му са отдавна признати за класически произведения на православното богословие.

bg_BGBulgarian
Scroll to Top