Книги на месец декември

В раздел „Църковна книжарница“ ще намерите заредените в храма „Нови книги“. Особено внимание обръщаме на новоиздадената книга от Софийска света митрополия за монахиня Мария (Скобцова).

В същия раздел, но в секция „Книги на месеца“ за декември, насочваме Вашето внимание към личностите и творенията на светите Порфирий Кавсокаливит, Йоан Дамаскин и Йоан Кронщадски, чиято памет честваме през този месец:

2-ри декември 1991г.: на 85-годишна възраст се упокоява в Господа свети Порфирий Кавсокаливит

Преди 10 години Вселенската патриаршия канонизира в основания от стареца женски манастир „Преображение Господне“ (в околностите на Атина), свети Порфирий.

Той е роден през 1906 г. в малко гръцко село на Евбея с името Евангелос. Още на 13-14 годишна възраст се установява на Св. Гора. Само след няколко години, в резултат на усилен аскетичен труд и по особен Божествен промисъл, той е удостоен с многобройни благодатни дарове, които запазва през целия си живот. На 19 години е принуден да напусне Атон поради тежко заболяване и да се засели в манастир близо до родното си място.

На 20 години е ръкоположен за йеромонах, а на 32 години става архимандрит. В продължение на 30 години е ефимерий в централната Атинска поликлиника. След пенсионирането си построява женски манастир „Преображение Господне“ близо до Атина. Няколко месеца преди смъртта си се завръща на Света Гора, която със сърцето си не бил напускал никога.

Светецът се преставя пред Бога на 2 декември 1991 г., предсказвайки смъртта си. Духовен отец и изповедник на хиляди православни християни от Гърция и целия свят. Господ прославил своя светия с много чудеса приживе и след успението му, които днес неговите духовни чеда записват и публикуват в много сборници.

bg_BGBulgarian
Scroll to Top