Книги на месец май

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !!!

От месец май ще намерите в нашата книжарница няколко нови заглавия, като обръщаме особено внимание на дългоочаквания втори тираж на книгата за „отец Арсений“, която ни удивлява с жизнеописания, показващи как светостта е възможна и в съвременния живот.

Сред книгите на месеца сме селектирали заглавия, свързани с празнувани светци през май, а именно:

5-ти май 1426г.: на 42г. е убит от турците свети великомъченик Ефрем Нови чудотворец

Свети Ефрем Нови е роден в Трикала през 1384 г. Когато е бил 14 годишен напуска бащиното огнище, заради настъпващте орди на султан Баязид и налагания кръвен данък „девширме“ на семействата с мъжки рожби. Намерил се на 400 километра на юг в манастира на Благата вест. 27 години служи вярно на Бога и намира смъртта си мъченически от отоманците през 1426 година, овесен на едно черничево дърво с главата надолу и промушен с горяща факла в корема.

524 години не се е знаело за съществуването на свети Ефрем, когато на 3 януари 1950 година, той се разкрива пред старицата Макария, единствената монахиня, обитаваща манастира, който в този момент е бил една развалина.

17-ти май: събор на светите Баташки мъченици

На 20 април жителите на Батак взимат дейно участие в Априлското въстание и отстраняват голяма част от турските власти, но след това срещу тях е изправена петхилядна войска от османски башибозук. За да спасят жителите на селото, въоръжените въстаници се договарят с предводителя на османците Ахмет-ага Барутанлията да предадат оръжието си, при което той дава клетва да изтегли войската си.

След като всички българи са обезоръжени обаче, градът е обграден от османците, ръководителите на въстанието Петър Горанов и Ангел Кавлака са измамени и убити, последва масово клане и нечовешки мъчения дни наред. Не само мъжете и младежите са жестоко изтезавани и изправяни на приготвените дръвници, където с твърда решимост са оставали верни на Христа до смърт… Стотици моми се борят като лъвици да бранят девствеността си, много майки изпращат децата си на заколение преди себе си, за да не предадат вярата и загубят душите си от слабост.

В Баташкия храм мохамеданите извършват невиждани издевателства, а в училищната сграда, която в последствие е опожарена изгарят живи около двеста мъченици.

В Батак от деветстотин къщи не остава нито един покрив и здрава стена, от 8-9000 жители са избити над 5000, които се преселват в Небесните жилища, а мощите на мнозина мъченици и до днес се пазят в местния храм „Св. Неделя“. Отзвукът в Европа от баташкото клане е толкова голям, че пламва руско-турска война, в резултат на която след две години България е освободена.

25-ти май 1961: на 84 годишха възраст се представя в Господа светителят-хирург Лука Кримски (Войноясенецки)

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва в 1903 г. медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение с името Лука.

Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската Православна Църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“.

Представя се в Господа на 25 май 1961 година.  Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват чудесни изцеления.  

bg_BGBulgarian
Scroll to Top