Книги на месец ноември

В секцията „Книги на месеца“ през ноември насочваме Вашето внимание към личностите и творенията на свети Йоан Златоуст и свети Нектарий Егински:

9-ти ноември 1920г.: на 74-годишна възраст се представя в Господа свети Нектарий епископ Егински

Св. Нектарий Егински е велик светец в църковната история на ХХ век, когото Бог е прославил с многобройните му чудеса и приживе, и след смъртта. Богатото наследство от негови проповеди, съчинения и писма до духовните му чеда са ценен извор на богословски идеи и практически съвети, които се явяват неимоверно потребни за съвременния човек. Този велик светец е прославен християнски учител чрез личния си пример, дълбокото си богословие и духовно наставничество.

13-ти ноември: свети Йоан Златоуст

свети Йоан Златоуст /349 – 407/, – светилото на света, учителят на вселената, стълбът и опората на Църквата, проповедникът на покаянието е една от най-значимите личности в историята на Православието. Той е един от тримата „светители“ – „вселенски учители“, наравно със свети Василий Велики Кесарийски и свети Григорий Богослов. Забележителен проповедник и богослов, той е оставил огромно по обем богословско творчество. Светата Божествена Литургия на св. Йоан Златоуст се извършва през цялата година в храмовете, освен в дните, през които е предвидено да се извършва св. Василиева и св. Преждеосвещена литургия.

bg_BGBulgarian
Scroll to Top