Книги на месец септември

В секцията „Книги на месеца“ през септември обръщаме внимание към личностите и творенията на свети Силуан Атонски и йеромонах Серафим (Роуз):

2-ри септември 1982г.: на 48-годишна възраст се представя пред Господа йеромонах Серафим (Роуз)

Серафим Роуз (1934-1982) е подвижник на благочестието, виден православен публицист, автор на книгите “Православието и религията на бъдещето”, “Душата след смъртта” и др. Светското му име е Юджин (Евгени), а при пострижението е наречен Серафим. Строител на православния монастир в памет на преп. Герман Аляски в Платина (Калифорния, САЩ). Днес името на отец Серафим е известно и обичано от много хора по целия свят, особено в Русия и Източна Европа, където комунизмът е опустошил духовно цели народи, заквасени от векове с духа на Православна Христова вяра.

24-ти септември 1938г.: почива мирно в Господа, преподобни Силуан Атонски

Свети Силуан (1866 – 1938), е родом от Лебединска околия на Тамбовската губерния в Русия. През 1892 година, когато се сбъдва желанието му да отиде в манастир, идва на Света гора и става послушник в руския „Свети Пантелеймон”. Остава в избраната от него обител до края на дните си. Приживе той прави всичко възможно да не се прочуе в този свят, да остане скрито неговото духовно наследство – дори от неговите собствените очи. След повече от 40 години подвижнически живот монах Силуан почива мирно в Господа на 24 септември 1938 г. Половин век по-късно е канонизиран.

bg_BGBulgarian
Scroll to Top