Книги на месец юни

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !!!

През месец юни обръщаме внимание на книги свързани с живота на двама праведници, живели в близкото минало.

Като нова книга в нашата книжарница, Ви представяме сборник с разкази за живота на добре познатия със своята милосърдна дейност софийски духовник – отец Димитър Вукадинов от храм „Свети Георги“ в кв. Дървеница.

Акцента в „Книги на месеца“ е върху сборника с писма на игумен Никон Воробьов към духовни чеда. Неговите съвети и насоки проникват дълбоко в душата на читателя, търсещ покаяние и утеха през наставленията на опитния съвременен духовник.

Игумен Никон Воробьов

Игумен Никон Воробьов  (в света Николай Николаевич Воробьов) е роден през 1894 г. в многодетно селско семейство в с. Микшино в Тверска губерния. Преди революцията учил в Петербургския институт по невропатология, и искал да стане психиатър, но не след дълго той напуснал института и заживял уединен аскетичен живот.

През 1917 г. постъпил в московската Духовна Академия, но две години по-късно тя била закрита и следващите десет години той прекарал в уединение и молитва в град Сухиничи.

Монашество той приел през 1931 г. в Минск. Две години по-късно бил арестуван и заточен в сибирски лагери за цели четири години. Когато към края на войната започнали да се откриват енории, той служил в Козелск, Белев, Ефремов, Смоленск и накрая в Гжатск, където починал на 7 септември 1963 година. Той с право може да бъде наречен един от най-големите руски пастири и духовници.

bg_BGBulgarian
Scroll to Top