Книги на месец юни

1-ви юни: Честваме паметта на свети Юстин Попович.

Един от най-ярките съвременни светци от Сръбската Православна Църква. Завършва Богословското си образование в университетите в Белград, Петербург, Оксфорд и Атина. Преподавател в Теологическия факултет на Белградски университет.

Последните 30 години от живота си се отдава на монашески подвиг в манастира Челие, продължавайки неуморно книжовната си дейност. 

11-ти юни: Свети Лука Войно-Ясенецки. 

Един от най-почитаните светци на новото време. Хирург и епископ. Ръководител на катедра по оперативна хирургия и съставител на над 55 научни труда по хирургия и обща анатомия. Приема архиепископски сан в най-трудното време на гонения и репресии, продължавайки да оперира и лекува. Велик чудотворец и лечител и след смъртта си. 

16-ти юни: Пренасяне мощите на свети Теофан Затворник.

Руски епископ, живял през 19-ти век. Ерудиран и образован духовник, преподавал в Петербургската Духовна академия. Приема доброволно затворничество в монашеската си келия, без да забравя грижата за духовните си чеда. Писмата със съвети към тях са от изключителна духовна полза и за съвременните християни. Томовете негови творби са богатство за библиотеката на всеки православен християнин.

bg_BGBulgarian
Scroll to Top