Книги на месец януари

Сред нашите книги ще намерите някои нови заглавия. Най-новото от тях съдържа проповеди на архимандрит Серафим Алексиев, свързани с покаянието, водещо към Небесното отечество.

В секцията „Книги на месеца“ за януари 2024г., препоръчваме няколко книги посветени на честваните през този месец свети Антоний Велики, свети Ефрем Сирин и свети Серафим Саровски:

2-ри януари 1833г.: на 74-годишна възраст се упокоява в Господа свети Серафим Саровски Чудотворец

Преподобният Серафим Саровски е роден на 19 юли 1759 г. в град Курск в уважавано търговско семейство.

Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах, което се случва в свое време в Саровската света обител. След продължителен аскетически подвиг, йеромонах Серафим става духовен отец на множество „сироти“, нуждаещи се от неговата помощ и съвети. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: „Радост моя!“, а всички навсякъде и по всяко време поздравявал с „Христос Воскресе!“

Св. Серафим предал Богу дух на 02 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител.

Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство.

bg_BGBulgarian
Scroll to Top